Ελληνικά | English
 Αρχική   Σύνδεσμοι   Ιστοχάρτης   Επικοινωνία 
Τετ. 20 Φεβ. 2019
Εκδηλώσεις

Ιστορία

Η ιστορία του Δήμου Αμαρίου εκτείνεται στα βάθη των αιώνων,καθώς τα πρώτα δείγματα κατοίκησης έχουν αποκαλυφθεί στον οικισμό Ελένες και τα οποία χρονολογούνται στη Νεολιθική Εποχή. Από το 6.000π.χ. η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στην περιοχή είναι αδιάλειπτη,ενώ συνεχίζεται στη μεσομινωική περίοδο (2100-1600 π.χ.),όπως μαρτυρούν και οι αρχαιολογικές έρευνες οι οποίες έχουν αποκαλύψει την αρχαία πόλη της Συβρίτου στο χωριό Θρόνος και τα κτιριακά συγκροτήματα της ίδιας περιόδου στους οικισμούς Αποδούλου και Μοναστηράκι.

Η αρχαία πόλη της Συβρίτου ιδρύθηκε κατά τους ύστερους μινωικούς χρόνους και άκμασε έως την πρώτη βυζαντινή περίοδο,δεσπόζοντας ως ισχυρή και ανεξάρτητη πόλη,λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Η ανεξαρτησία της μάλιστα, επιβεβαιώνεται από το αργυρό της νόμισμα, ενώ η επικράτειά της εκτεινόταν σε όλη την ευρύτερη περιφέρεια του σύγχρονου οικισνού, φτάνοντας ως την α;ρχαία Σουλία, πιθανότατα τη σημερινή Αγία Γαλήνη. Στο χωριό Αποδούλου έχουν αποκαλυφθεί τα κατάλοιπα παλαιοανακτορικού κέντρου περιλαμβάνοντας κτιριακά συγκροτήματα και θολωτούς τάφους, ενώ στη θέση Κόκκινος Χάρακας στο χωριό Μοναστηράκι, υπάρχουν ευρήματα ενός μινωικού ανακτόρου παλαιοανακτορικής εποχής, αποκαλύπτοντας την έντονη κοινωνική δραστηριότητα και τον πολιτισμό που άκμασε εκείνη την εποχή, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ωστόσο, η ιστορική πορεία της περιοχής, συνεχίζεται σε εξίσου εντυπωσιακό βαθμό και την Βυζαντινή περίοδο, γεγονός το οποίο καθίσταται εμφανές από το πλήθος των βυζαντινών εκκλησιών οι οποίες σώζονται σε πολλούς από τους οικισμούς και τα περίχωρα. Σημαντικά μνημεία αποτελούν η Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγιάς στο χωριό Θρόνος (14ος αιώνας) με ψηφιδωτά δάπεδα, η Παλαιοχριστιανική του Βιζαρίου, ο Βυζαντινός ναός της Αγίας Άννας ο οποίος είναι ο παλαιότερος χρονολογημένος ναός της Κρήτης, η Μονή της Καλοείδαινας στο χωριό Άνω Μέρος (13ος ή 14ος αιώνας) το οποίο υπήρξε και καταφύγιο των επαναστατών στην επανάσταση του 1821, η Βυζαντινή Μονή Ασωμάτων (330-824 μ.χ) όπου σήμερα στεγάζεται η Γεωργική Σχολή των Ασωμάτων, ο ναός της Αγίας Παρασκευής, της Κεράς Παναγιάς και πολλά άλλα εντυπωσιακά μνημεία τα οποία διατηρούνται και μαρτυρούν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Η περιοχή διαδραμάτισε το δικό της ιδιαίτερο ρόλο σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, συμμετέχοντας σε πολυάριθμες εξέγερσεις την περίοδο της Βενετοκρατίας (1211-1669) αλλά και της Τουρκοκρατίας (1669-1898), ενώ την περίοδο της κατοχής όπου γερμανοί στρατιώτες έκαψαν 8 χωριά (της σημερινής Δημοτικής Ενότητας Συβρίτου), η περιοχή αποτέλεσε κέντρο του Αντιστασιακού Αγώνα και καταφύγιο των καταδιωκόμενων και των ανταρτών.

 

Διαύγεια, διαφάνεια στο κράτος
 

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες